Servisiranje plovila

Dosta smo radili na raznim vrstama plovila, ali ipak moramo više naglasiti plovila s unutrašnjim motorima. Oni zahtijevaju ipak više održavanja kako bi Vas služili kvalitetno i dugo, te da bi se osjećali sigurno kada plovite. Vanbrodski motori su malo drukčije koncipirani i koriste se za manja plovila, glisere i manje jahte i njihovo održavanja je malo jednostavnije od unutrašnjih brodskih motora.

Što je brod veći to ima bolje maritimne sposobnosti, obično ima dva motora, pa tako onda ima i kompletne intalacije duple, kao i sve ostale komponente su duple... Najveći ujecaj na kvarove ima more, odnosno sol, koja se nalazi u zraku te dospijeva i u najsitinije pore materijala i svih komponenti, a kad dospije onda nagriza skoro sve. Iako se dosta komponenti radi posebno za more i njihovu uporabu na moru, ipak se polako, s vremenom ili lošim održavanjem, se počinju događati kvarovi!

Najčešće stradaju elektropokretači i generatori struje, a u puno slučajeva se spomenuti dijelovi daju reparirati i popraviti ali ponekad je potrebno zamijeniti cijeli dio. Da bi brod, jahta i/ili plovilo bilo u funkciji, treba svake godine, elektropokretače i generatore struje servisirati, jer uvelike i sama glavanska struja koja se javlja napravi oštećenja na njima. Mahom su te komponente izrađene od aluminija i sličnih legura koje su podložne takvim utjecajima.

Instalacije bi trebalo zaštititi i izbjegavati korištenje masti u tom dijelu jer se ispod masti stvara galvanska struja koja nagriza kontakt iznutra. Kontakti bi svakako trebali biti čisti i prešpricani kontakt sprejom, akumulatori i kleme također. Ako je preko zime brod na zimskom vezu vani ili u moru, trebalo bi akumulatore svako toliko napuniti i cijelo vrijeme imati jedan mali potrošač povezan tako da akumulator preko zimovanja opet "radi".

U današnje vrijeme sve komponente na brodu su elektrificirane, tako da se treba oprezno pristupati s njihovim popravkom i servisiranjem, svoje plovilo trebali bi dati u ruke samo ovlaštenim serviserima, kako bi imali sigurnu plovidbu i garanciju na sve izvršene radove! U ljetnim mjesecima kad bi se svi žele ploviti morem događa se najviše kvarova na plovilima, tada obično nemate adekvatnog majstora pri ruci pa se popravak prepušta nekvalificiranim i nevještim osobama i onda se dešavaju najveće pogreške i kvarovi uzrokovani nestručnim rukovanjem.
Stoga na vrijeme servisirajte svoje plovilo kako ne bi "upali" u još veće probleme od onih koji nastanu sa kvarom na plovilu!

Kako prepoznati dobar servis? Lako, samim pristupom osoblja prema Vama i brodu, te pristupanju popravku... Vrlo brzo se prepozna onaj tko zna što radi i onaj tko to ne zna... Ubrzo kreće ljeto pa ako imate plovilo trebalo bi ga pripremiti za nadolazeću sezonu!

Ukoliko trebate servisirati Vaše plovilo, slobodno nam se javite jer smo spremni za svaki zadatak!

Vaš Phoebus Servis tim.

O sada možete dobiti i DATACOL TRETMAN u našem servisu, profesionalni tretman čišćenja i zaštite sustava za ubrizgavanje goriva na motorima.
Više detalja na linku ispod:

 Datacol

servisiranje 2 servisiranje 1 servisiranje 6 servisiranje 3
servisiranje 4 servisiranje 7 servisiranje 5 servisiranje 8